La història de Sinmarc, Los Salvajes i els inicis del rock a Barcelona

En preparació. Data presentació: tardor 2019 / otoño 2019

La dècada dels seixanta va ser una època on la dictadura i la repressió dominava la vida social i cultural del país. Malgrat això, una bona pila de joves van enfrontar-se a les autoritats per amor al rock and roll que amb comptagotes arribava a les seves orelles. Però també va ser una època en què tot estava per fer i per descobrir, com és el cas de l’empresa Sinmarc, pioners dels amplificadors per a instruments a tot l’Estat, i que des del Poble Sec a Barcelona van enfrontar-se als incipients gegants del sector com Fender o Marshall, per exemple. Evidentment no van ser els únics, CMB (Centre Musical Barcelona) i Music-Son a València també van ser-hi presents a la majoria d’escenaris de casa nostra de l’època.

La història de Sinmarc va estar íntimament lligada amb Los Salvajes i molts d’altres grups i artistes plens d’il·lusió i rebel·lia. A poc a poc van començar a fabricar amplificadors per a la majoria de grups de Barcelona i per tota la península a partir de la dècada dels setanta. L’arribada dels xips als vuitanta i el desús de les vàlvules, va fer extingir aquesta marca que va marxar com va venir, sense fer gaire soroll, però omplint el cor dels músics de gairebé tres dècades.

El documental és un sincer homenatge a Sinmarc i els inicis del rock a Barcelona. Per aquest motiu ens centrem en les bandes més garatgeres de la ciutat de la segona meitat dels seixanta com Los Salvajes, Los Cheyenes o Los Gatos Negros, per exemple. Formacions no massa conegudes (a excepció de Los Salvajes i Lone Star) però molt interessants i reivindicables. Una oportunitat de descobrir una part de la nostra història musical contemporània.


La década de los sesenta fue una época donde la dictadura y la represión dominaba la vida social y cultural del país. A pesar de ello, una buena pila de jóvenes se enfrentaron a las autoridades por amor al rock and roll que con cuentagotas llegaba a sus oídos. Pero también fue una época en que todo estaba por hacer y por descubrir, como es el caso de la empresa Sinmarc, pioneros de los amplificadores para instrumentos en todo el Estado, y que desde el Poble Sec en Barcelona se enfrentaron los incipientes gigantes del sector como Fender o Marshall, por ejemplo. Evidentemente no fueron los únicos, CMB (Centro Musical Barcelona) y Music-Son en Valencia también estuvieron presentes en la mayoría de escenarios de la época.

La historia de Sinmarc estuvo íntimamente ligada con Los Salvajes y muchos otros grupos y artistas llenos de ilusión y rebeldía. Poco a poco empezaron a fabricar amplificadores para la mayoría de grupos de Barcelona y por toda la península a partir de la década de los setenta. La llegada de los chips en los ochenta y el desuso de las válvulas, hizo extinguir esta marca que se fue como vino, sin hacer mucho ruido, pero llenando el corazón de los músicos de casi tres décadas.


El documental es un sincero homenaje a Sinmarc y los inicios del rock en Barcelona. Por este motivo nos centramos en las bandas más garaje de la ciudad de la segunda mitad de los sesenta como Los Salvajes, Los Cheyenes o Los Gatos Negros, por ejemplo. Formaciones no demasiado conocidas (a excepción de Los Salvajes y Lone Star) pero muy interesantes y reivindicables. Una oportunidad de descubrir una parte de nuestra historia musical contemporánea.


El sonido mosca


1965, Barcelona. Els responsables de la seva discogràfica (discos Regal) citen a Los Salvajes per mostrar-los les versions que han de sortir al seu proper EP. Per primera vegada escolten el tema “Satisfaction” dels Rolling Stones i la seva sorpresa és majúscula, mai havien escoltat un so de guitarra com el de l’inici del tema. Com ho hauran fet? Comenten sorpresos. Uns mesos després graven el nou disc al teatre de l’Aliança del Poble Nou, en directe i amb una gravadora de dues pistes, com havien fet als anteriors discos i com feien tots els grups de l’època. Arriba el moment de gravar el tema dels Stones, rebatejat com “Satisfacción”, i amb el Joan Sorribes, tècnic de so de la majoria de discos de Los Salvajes, decideixen pujar l’eco dels equips al màxim per intentar emular aquell so tan característic. El resultat queda passable i el donen per bo. El disc surt a la venda i arriba el moment de fer les presentacions. El grup és conscient que aquell so no s’assembla gaire a l’original i no estan del tot satisfets, llavors van a veure a l’Avelí Costa de Sinmarc i li encarreguen algun aparell que simuli el so de Keith Richards. Els pedals de guitarra eren una rara avis a Barcelona en aquell moment i el sr. Costa comença a fer proves. Sense cap referència, només amb la seva experiència com enginyer i el so de la cançó original com a pista d’on arribar, li entrega a l’Andy, guitarra de Los Salvajes, una petita caixa amb un polsador. L’èxit és immediat, allò sí que sonava com el tema dels Stones! La gent embogia als concerts quan l’Andy polsava el pedal i es connectava la distorsió. La boca-orella va començar i ràpidament el públic va batejar aquell so com “El sonido mosca”.

1965, Barcelona. Los responsables de su discográfica (discos Regalo) citan a Los Salvajes para mostrarles las versiones que han de salir a su próximo EP. Por primera vez escuchan el tema “Satisfaction” de los Rolling Stones y su sorpresa es mayúscula, nunca habían escuchado un sonido de guitarra como el del inicio del tema. Como lo habrán hecho? Comentan sorprendidos. Unos meses después graban el nuevo disco en el teatro de la Alianza del Pueblo Nuevo, en directo y con una grabadora de dos pistas, como habían hecho los anteriores discos y como hacían todos los grupos de la época. Llega el momento de grabar el tema de los Stones, rebautizado como “Satisfacción”, y con el Joan Sorribes, técnico de sonido de la mayoría de discos de Los Salvajes, deciden subir el eco de los equipos al máximo para intentar emular ese sonido tan característico . El resultado queda pasable y lo dan por bueno. El disco sale a la venta y llega el momento de hacer las presentaciones. El grupo es consciente de que aquel sonido no se parece mucho a la original y no están del todo satisfechos, entonces van a ver al Avel Costa de Sinmarc y le encargan algún aparato que simule el sonido de Keith Richards. Los pedales de guitarra eran una rara avis en Barcelona en ese momento y el sr. Costa empieza a hacer pruebas. Sin ninguna referencia, sólo con su experiencia como ingeniero y el sonido de la canción original como pista de dónde llegar, le entrega a Andy, guitarra de Los Salvajes, una pequeña caja con un pulsador. El éxito es inmediato, aquello sí que sonaba como el tema de los Stones! La gente enloquecía a los conciertos cuando Andy pulsaba el pedal y se conectaba la distorsión. La boca a boca comenzó y rápidamente el público bautizó aquel sonido como “El sonido mosca”.


Amb (actualització març 2019):

Albert i Ricky Gil (Brighton 64)
Alberto Pérez (Sol de Sants)
Alex Díez (Cooper)
Alfred Domènech (Director musical EMI anys 60)
Andrés González “Andy” (Los Salvajes)
Avelí Costa (Fundador Sinmarc)
Delfín Fernández (Los Salvajes)
Dionís Bel i Robert Castro (Alex y Los Findes)
Eduard Muñoz (Sinmarc anys 70)
Francesc Miralles (Los Salvajes)
Frank Andrada (Los Gatos Negros)
Guillermo Soler (músic i periodista)
Horaci Seguí (fotoperiodista)
Jaime Gonzalo (periodista musical)
Joan Antoni Bautista i Francesc Aznar (Los Polares)
Joan Pernil (Nothern Clot)
Joan Surribas (tècnic de so EMI anys 60)
Jorge Bueno (George Tube Amps)
Julián Moreno (Los Salvajes)
Los Retrovisores
Luis Barbero Grau i Carles Fonollosa (Los Salvajes 2019)
Manel Cordero (Els Dracs)
Manel Ruiz (CMB)
Max Sunyer (Los Polares, Los Go-Go)
Pere Gené i Joan Miró (Lone Star)
Quique Tudela (Los Gatos Negros)
Ramón Radó (Belter)
Robert Vercher (Los Cheyenes)
Sebastiá Sospedra (Los Salvajes)
Víctor Pórtoles (Los NO)
Xavi Garvi (Moda Garvi)

continuarà…

FOTOS RODATGE

El sonido mosca

FITXA TÈCNICA

DURADA: ¿?
GÈNERE: Documental musical
FORMAT GRAVACIÓ: HD 16:9
FORMAT PROJECCIÓ: DCP, ProRes o H264
IDIOMA: català i castellà
SUBTÍTOLS: castellà o anglès
ANY: 2019

EQUIP

CÀMERES: Anthony Alnowara, Helena Torrent, Vicenç Ferreres, Nando Caballero, Mar Gómez i Dani Díaz
SO DIRECTE: Iván Arroyes, Vicenç Ferreres, Nando Caballero i Montse Benítez
MUNTATGE D'ÀUDIO: Iván Arroyes
POSTPRODUCCIÓ: Anna Mauri
DISSENY GRÀFICS: Vicenç Ferreres
PRODUCCIÓ EXECUTIVA: Montse Benítez
GUIÓ, DIRECCIÓ, MUNTATGE I ETALONATGE: Nando Caballero

Una producció de La Produktiva Films